Studie visar: Coworking gör dig mindre ensam

Allt fler svenskar jobbar hemifrån, något som kan göra arbetslivet mindre socialt. Men coworking kan vara en lösning, som byter ensamhetskänslorna mot gemenskap i ett socialt och roligt sammanhang. Det visar en studie. Läs vidare så berättar vi mer.

Allt fler svenskar arbetar på distans

Arbete på distans blir allt vanligare i Sverige. År 2008 angav 3,6 procent av anställda att de vanligtvis jobbar hemifrån, år 2017 hade den siffran ökat till 5 procent. Betydligt fler svarade 2017 att de jobbar hemma ibland (27,4 procent). Det visar statistik från Eurostat, EU:s statistikkontor.

Att arbeta på distans har sina fördelar. Det kan ge en känsla av självständighet, göra det lättare att få arbetsro och den som jobbar hemma slipper lägga tid på att pendla. Men inget gott som inte för något ont med sig. Arbetsmiljöupplysningen lyfter bland annat utmaningar som att distansarbetare förlorar den sociala aspekten på jobbet, både vad gäller det rent sociala och möjligheter att diskutera idéer med kollegor på fikaraster.

Tänk om det gick att få det bästa av två världar?

En studie av Global Coworking Conference Unconference, Emergent Research och Office Nomads visar att coworking kan minska den upplevda ensamheten och göra det roligare att jobba på distans.

Tillsammans är man mindre ensam

Studien, som omskrivs i Harvard Business Review, bestod av enkäter som skickades till medlemmar på coworking spaces. Och svaren visade att känslan av ensamhet bland distansarbetare minskade av att “jobba ensamma tillsammans” på coworkingytor.

Hela 83 procent av tillfrågade svarade faktiskt att de är mindre ensamma sedan de blev medlemmar på ett coworking space. Och 89 procent svarade att de är lyckligare tack vare coworking!

Majoriteten av de tillfrågade svarade att de träffar andra medlemmar socialt och att coworking har breddat deras sociala nätverk.

Flera positiva effekter

Även när det kommer till affärsrelationer hade coworking positiv effekt enligt studien. De flesta tillfrågade sa att deras professionella nätverk hade växt och att de vänder sig till andra medlemmar för råd. Dessutom svarade 64 procent att nätverkande genom coworking var en viktig källa till uppdrag och referenser för dem.

Och coworking är kul och givande. Det blev tydligt när de tillfrågade fick lista tre ord som de förknippar med coworking. Av de fem mest nämnda orden var tre: gemenskap, roligt och socialt.

Så stärker vi den sociala känslan

Vi på CONVENDUM håller med om att det sociala är en viktig del av helheten som avgör om ett coworking space är bra eller dåligt. Därför är det något vi arbetar aktivt för att stärka. Inte minst tack vare vår härliga personal, dagliga frukostar och veckovisa afterworks. För att inte tala om seminarier och events som våra medlemmar får erbjudanden och inbjudningar till genom sitt medlemskap.

Du får en betydligt större gemenskap genom att jobba på våra Coworking spaces, om du annars hade suttit hemma, på café eller i ett litet kontor med bara ett par kollegor. Och om du ändå vill jobba på annat håll ibland finns den möjligheten alltid kvar. Läs mer om coworking.

Ett nytt koncept från CONVENDUM som också erbjuder möjligheter till gemenskap är coliving. Den här hybriden mellan hotell och lägenhet i premiumtappning ger dig ett hem att trivas i, med större möjlighet att lära känna grannarna än i en vanlig bostad. Perfekt för den som är nyinflyttad i en stad och vill knyta kontakter med likasinnade. Läs mer om coliving.

CONVENDUM etablerar moderna och efterfrågade Coworking spaces och Coliving i centrala affärsdistrikt. Vi erbjuder premiumkontor i kombination med aktivitetsbaserade öppna coworkingytor, lounge, konferenscenter, restaurang, café, gym, musikstudios och showrooms. Följ oss på Facebook, LinkedIn, Instagram och YouTube.

Kontor Vasastan

Bli kontaktad

Varmt välkommen att boka visning hos oss på CONVENDUM

Fyll i formuläret eller ring oss på +46 (0)10 510 08 88 alternativt skicka e-post till info@convendum.se

Kontor Vasastan

Bli kontaktad

Fyll i formuläret eller ring oss på +46 (0)10 510 08 88 alternativt skicka e-post till info@convendum.se så kontaktar vi er inom kort.

Bli kontaktad

The title goes here

Nyhetsbrev