Coworking space – mer än ett kontor

Att hitta lokaler i attraktiva områden är inte lätt. Att dessutom hitta en lokal som har allt man söker, till ett överkomlig pris, är i princip omöjligt. Här kommer den nya tidens coworking spaces in som en attraktiv lösning.

Utmärkande för ett modernt coworking space är att det är centralt beläget i de mest attraktiva områdena, har stora öppna ytor för arbete och möten, håller en hög servicenivå och är öppet 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Även att det inkluderar alla kringtjänster som behövs på ett kontor såsom WiFi, printer, kaffe, reception, städning med mera.

Jämfört med ett motsvarande traditionellt kontor med samma läge och de kringkostnader som uppstår, i form av försäkringar, IT, sophämtning, service, skyltar etc. så sänker man i de flesta fall också sina kostnader. Konceptet har redan fått stort genomslag runtom i världen och attraherar en allt större kundgrupp.

Bakgrund

Vad som tidigare sågs som samlingspunkten för unga, nystartade företag har växt till sig och blivit en mötesplats för alla typer av verksamheter. Här möter unga startups mer traditionella verksamheter som juristbyråer och konsultbolag. Omgivningarna har också mognat, från stökiga rum och bollhav till representativa lokaler med sobra färger och moderna materialval. Det är helt enkelt en affärsmodell som har utvecklats och blivit vuxen.

Fördelarna för det traditionella bolaget är samma som för startupen, med en ny ekonomisk verklighet är flexibilitet och möjligheten till snabba omställningar viktigt. Allt fler verksamheter rör sig idag också mot det typ av arbetssätt som ett coworking space möjliggör för. När det flesta har arbetet i sin laptop försvinner plötsligt behovet av att varje medarbetare har ett eget rum, och nya arbetsvanor växer fram.

På ett coworking space får man möjlighet att jobba tillsammans i olika konstellationer utefter behov. Behöver man sitta enskilt finns möjligheten till ett eget kontor och tysta ”fokusavdelningar”. Mötes- och konferensrum finns under samma tak och ofta finns även en stark serviceorganisation som står till tjänst med IT-support, reception, mottagande av gäster och mycket annat.

Coworking har nu slagit igenom på allvar även i Sverige. Fenomenets ursprung hittas i San Fransisco, där Brad Neuberg år 2005 la grunden till det första coworkingcentret sett till dagens definition. Fenomenet spred sig som en löpeld i Sillicon Valley och konceptet har därefter utvecklats och förfinats till dagens moderna arbetsplatser.

Idag är en av de största aktörerna på den globala marknaden amerikanska WeWork, som nyligen värderades till 16 miljarder dollar och därmed blev ett av världens högst värderade startups.

I Sverige hittas motsvarigheten bland annat på Convendum, som startade sin verksamhet i Stockholm under våren 2016 och som redan har hunnit etablera 5 nya coworking spaces i centrala Stockholm och i Göteborg 2017. Här träffar vi Paul Linderoth, CCO, som berättar om vad coworking innebär i praktiken och vilka anledningar han ser till att kunderna flyttar in.

Flexibiliteten

”Vi har pratat med medlemmar och företag och ett av de vanligaste svaren som ges på frågan om varför man väljer coworking är flexibiliteten”, berättar Paul Linderoth.

Coworking spaces är ofta tillgängliga 24 timmar om dygnet, veckans alla dagar. Det betyder att medlemmarna själva kan lägga upp sin närvaro på kontoret efter sina behov. Man kan också välja om man vill sitta avskärmat i lugn och ro, eller i öppna ytor där man kan hålla möten och jobba med projekt tillsammans med andra. På Convendum finns även  Private Office, då har man sitt eget kontor; samtidigt som man givetvis har tillgång till alla öppna ytor. Fördelen är att man kan stänga dörren om sig precis när man vill.

”I vårt medlemskap ingår allt, och dessutom är man inte bunden av långa kontraktstider och andra avtal som kommer med en egen lokal. Här är det ett avtal som gäller och det har fyra månaders uppsägningstid.”

Gemenskap

Samtidigt som flexibiliteten är väldigt stor så uppskattar även medlemmarna den struktur det ger att vara en del av den mötes- och kommunikationsplattform som ett coworking space erbjuder. Det uppstår en gemenskap och möjlighet till nätverkande. I en undersökning från Deskmag svarade exempelvis 80% av deltagarna att deras affärsnätverk växte och att antalet affärer ökade.

”Viktigt att understryka är dock att gemenskap och socialiserande inte är påtvingat. Medlemmar kan själva välja till vilken grad de vill socialisera och samarbeta med andra, för vissa räcker det att känna en trygghet i att plattformen finns där, när och om man vill nyttja den” tillägger Paul.

Service

”Vi märkte att det saknades en pusselbit som tilltalar en bred målgrupp på marknaden. Dels finns det unga, livliga coworking spaces som erbjuder startups en första yta att starta sin verksamhet på. Det andra alternativet är det traditionella kontorshotellet, dessa består allt som oftast av långa korridorer med stängda dörrar, utan några större gemensamma ytor. På Convendum har vi kombinerat absolut högsta servicenivå och finish med stora öppna ytor i form av lounger och coworkingavdelningar omgivet av privata kontor och fullskaliga konferensanläggningar. Här sitter man i ytterst representativa lokaler, mitt i Central Business District”, berättar Paul Linderoth.

”Hos oss ska det vara enkelt och man ska känna sig omhändertagen. Medlemmar bokar enkelt mötesrum genom vår hemsida, och där finns också möjligheten att teckna sig för medlemskap direkt. Som en del i medlemskapet hos oss ingår bland annat en stor frukostbuffé som dukas upp varje morgon; och det finns tillgång till gym, café, conciergertjänster och självklart allt som man förknippar med sin arbetsplats, som Wi-Fi, skrivare med mera. Allt ingår, och tanken är att våra medlemmar ska kunna fokusera på sin kärnverksamhet, resten sköter vi.”

 

Kontor Vasastan

Bli kontaktad

Varmt välkommen att boka visning hos oss på CONVENDUM

Fyll i formuläret eller ring oss på +46 (0)10 510 08 88 alternativt skicka e-post till info@convendum.se

Kontor Vasastan

Bli kontaktad

Fyll i formuläret eller ring oss på +46 (0)10 510 08 88 alternativt skicka e-post till info@convendum.se så kontaktar vi er inom kort.

Bli kontaktad

The title goes here

Nyhetsbrev